Célterületi leírás

VI. KÖZÉP-MECSEK

A célterületet nyugaton a Bartók Béla utca, Bárány út, Erdész utca, délen az Aradi vértanúk útja, Kálvária utca, Majorossy utca, Ágoston tér, Ady Endre utca, Hársfa út határolja, keleti végpontját a Rákos Lajos, Gödör utca jelentik, északi kiterjedését pedig a Misina, Tubes és a Lapis határozzák meg. A célterületet Mecsekoldal, Havihegy, Piricsizma, Gyükés és Rigóder településrészek alkotják.

A városrész átalakulása az elmúlt száz évben jól visszatükrözi Pécs fejlődését, hiszen míg az 1900-as évek elején a területből csak a Tettye és városfal feletti részek voltak lakottak a többi területen vagy erdő vagy gyümölcsöskert volt, addig mára a lakott hegyoldal egészen a Mecsek természetvédelmi területéig felér.

Tekintettel arra, hogy az országos kutatások során kiemelt azonosítóelem Pécs kapcsán a Mecsek és az ottani látnivalók (Tettye, Állatkert, TV-torony stb.), a városrész turisztikailag a Belváros után közvetlenül a második leglátogatottabb. Az idegenforgalmi érdeklődés fenntartása érdekben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult a Tettye és a hozzá tartozó sétányok mindegyike. A fejlesztések azonban itt nem értek véget, hiszen a felújított Állatkert 2016 tavasza óta várja a látogatókat, valamint a város a Misina tető fejlesztését is előkészítette, csakúgy, mint a Mecseki Parkerdő védelmét célzó programokat. A Mecsek városrész legrégibb eleme a Tettye és a városfal felett húzódó területek, melyek építészetileg egyedülálló családi házas kialakítással rendelkeznek a meredek utcákon felkúszó különböző méretű és színvilágú házacskákkal. A török korral egyidőben lakottá vált Tettye mellett leghamarabb Havihegy, Kispiricsizma, Gyükés és Rigóder, az alacsonyabban fekvő területek váltak lakottá, szerkezetük elsősorban családi és alacsony társasházakból épül fel.

A Mecsekoldal az orvosi ellátáson felül más közfunkcióval, vagy jelentősebb szolgáltatással nem rendelkezik, közösségi terei nincsenek. A városrész elérhetősége tömegközlekedési eszközzel jónak mondható a városközpontból.

A városrész hegyvidéki jellegénél fogva komoly természetvédelmi értékekkel rendelkezik, melyek védelme komoly kihívás a város számára a város terjeszkedése és a Mecseki parkerdőben tapasztalható fapusztulás miatt egyaránt.

A majdnem 11.000 főt számláló városrészt a tehetősebb réteg lakja, a déli részén található társasházak mellett elsősorban a családi házak és újépítésű társasházak jellemzik. A népsűrűség a családi házas lakóövezeteknek köszönhetően 1.694 fő/km2. Az aktív korúak a népesség kétharmadát teszik ki, a diplomások aránya meghaladja a 40%-ot, a Mecsekoldal városrészben a lakosság közel fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Fiatalos városrésznek tekinthető a célterület, hiszen az öregedési index értéke átlagosan 1,26 a célterületen.

Célterülethez tartozó utcák jegyzéke

 Ady Endre utca páratlan
 Alsógyükési út
 Antal utca
 Antónia utca
 Aradi vértanúk útja
 Babits Mihály utca
 Bartók Béla utca
 Barátúr utca
 Besenyő utca
 Bessenyei utca
 Bittner Alajos út
 Boldizsár utca
 Bosnyák utca
 Bányász utca
 Bártfa utca
 Bárány tető
 Bárány út páros 42. számtól
Bárány út páratlan
 Böck János utca
 Cserfa utca
 Cserző köz
 Domonkos utca
 Felsőgyükési út
 Felsőhavi dűlő
 Felsőhavi utca
 Fenyves sor
 Ferenc utca
 Gebauer Ernő utca
 Gergely utca
 Gyopár utca
 György utca
 Gyükés köz
 Gáspár utca
 Haas Mihály tér
 Hatház utca
 Havi-hegyi út
 Hegyalja utca
 Hideg-völgyi út
 Hunyadi János utca
 Hársfa út páratlan 1-229. számtól
 Ignác utca
 Ilona utca
 Irma utca
 István utca
 Juhász Gyula utca
 Jász utca
 Kanyar utca
 Kaposvári út
 Kapu dűlő
 Karsztos dűlő
 Kisboldogasszony utca
 Kispiricsizma dűlő
 Kiss József utca
 Kun utca
 Kálmán utca
 Kálvária utca
 Középgyükési út
 Losonc utca
 Lámpásvölgyi út
 Magaslati út
 Magyar utca
 Majorossy Imre utca 16. számtól
 Majtényi Ferenc utca
 Mandula utca
 Mecsek utca
 Menyhért utca
 Mihály utca
 Miklós utca
 Mikszáth Kálmán utca
 Miléva út
 Munkád út
 Málics Ottó utca
 Nagymeszes dűlő
 Nap utca
 Nyíl köz
 Nyíl utca
 Nyúl utca
 Puskin utca
 Pálos dűlő
 Péter utca
 Rengeteg utca
 Rigóder út
 Rigóderalja utca
 Somfa utca
 Sorház utca
 Surányi Miklós út
 Szeder utca
 Szent Bertalan út
 Szikla utca
 Székely Bertalan út
 Székely utca
 Szőlő utca
 Tettye dűlő
 Tettye tér
 Tettye utca
 Tinódi utca
 Tátra utca
 Törekvés utca
 Török utca
 Vilmos utca
 Vince utca
 Virág utca
 Wass Albert út
 Zerge utca
 Zidina
 Zsigmond utca
 Zöldfa utca
 Ágota utca
 Ángyán János utca
 Ányos Pál utca
 Égett-hegyi út
 Ótemető utca